Blog Archive

archive of old blog entries

mai 2008


ny rapport om barn og media

Nå er det Canada som har begynt å sette oppmerksomhet på medieforbruket til barn. Her handler det om medieforbruk ("skjerm tid") som barriere til fysisk aktivitet. Dette bekrefter vel egentlig det mange har snakket om i vesten en stund: desto mer barn (eller voksne!) sitter foran en skjerm, desto mindre tid bruker de til en eller annen form for aktivitet.

Rapporten artikkelen omhandler anbefaler at skolebarn sitter maksimum to timer per dag foran en skjerm — tv, datamaskin eller spill — og for barn i førskolealder er tallet enda lavere: en time per dag. Forskerne oppdaget at i Canada i dag sitter skolebarn foran en skjerm nesten 6 timer per dag i fritiden sin. Lørdag og søndag steg dette tallet til nesten syv-og-en-halv time.

Tror det er på tide at vi får en lignende rapport her i Norge, for selv om jeg håper det ikke er så ille er jeg meget redd for at vi kan oppdage noen meget skremmende tall.

Kristiansund, 28. mai 2008

diggdel.icio.usFacebook


diskusjon om Google og personvern

Akkurat nå pågår det en interessant diskusjon på NRKbeta om ett innslag FBI hadde om Google. Jeg anbefaler at alle tar en tur innom NRKbeta og leser kommentarene, da det er mange viktige emner som taes opp.

En underlig ting jeg merket er at for første gang er ett innlegg jeg skrev ikke kommet opp med en gang. Jeg vet ikke om det var en feil i nettverket her på Atlanten, ett eller annet rart på internett, eller om det ligger foran en moderator, men her — litt fritt fra hukommelsen — er inlegget.

Problemet er ikke nødvendigvis Google.

Her er en artikkel — fra The Globe and Mail — som viser en mindre hyggelig side. Samme emne diskuteres også på ZDNet Australia sine sider.

Google sier stadig riktige ting om personvern og hvor viktig det er for dem, men en viktigere diskusjon er vel om hva de kan bli tvunget til å gi til de amerikanske myndighetene.

Og så er spørsmålet om dette er noe den vanlige norske nettbruker behøver å bry seg om. Jeg bruker både gmail og google søk flittig, men der noen ganger forsiktig med hva jeg bruker dem til. Det viktigste er å være informert.

Kristiansund, 16. mai 2008

diggdel.icio.usFacebook


april 2008


tv-komedier holder samfunnet gående

Clay Shirkeys nye bok Here Comes Everybody inneholder tydeligvis mye interessant og jeg må skaffe meg ett kopi.

Her er teksten fra en forelesning Shirkey ga 23. april i år, hvor han argumenterer at tv-komedien — "the sitcom" — er smøringen som har holdt samfunnet gående gjennom den velstand og teknologiske utvikling siden 2. verdenskrig.

Bl.a. har han regnet ut at Wikipedia-prosjektet — hele prosjektet inkludert alt innhold på alle språk, diskusjonsfora, webkoding, osv. — representerer circa 100 millioner "hjernetimer". Samtidig brukes det i USA hvert år 200 milliarder "hjernetimer" foran fjernsynet — noe som tilsvarer 2.000 Wikipedia-prosjekt. Hvert år.

Han forutsetter her at hver halvtime han eller du eller jeg bruker foran tv-en er en halvtime vi kunne ha brukt på kreativt arbeide…

Disse 100 millioner "hjernetimene" er noe han kaller ett "cognitiv surplus". Les teksten. Om man er enig eller ikke så er det ett meget interessant argument.

Kristiansund, 28. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


the meaning of nothing?

Today BoingBoing posted this post. While the idea is not necessarily new (but then, what idea really is), the reader reaction is.

I hope Frauenfelder refrains from explaining or analysing this and lets it live it's own life.

Kristiansund, 25. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


Lacie 324 LCD monitor

The move from CRT-based monitors to the various flat-screen technologies has created a problem for many creative professionals: the quality of colour-rendition, black levels and contrast is better in a CRT monitor than most LCDs and Plasmas. This affects both graphic professionals and film/video post production where colour is crucial.

LaCie has long been one of the leading manufacturers of high-end colour-correction monitors for graphic work, and today there is a review of the newest of their LCD line: the LaCie 324 LCD monitor.

4.5 mice from Macworld is pretty darn good, and I was especially interested to read that it has good response time for video as well. This means it could easily be used as a viewing monitor for an editing station.

Kristiansund, 24. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


spillefilmdebut på YouTube

Leser på CinemaTech at spillefilmen Cult of Sincerity er den første filmen som skal ha sin debut på YouTube. Det presiseres at dette er ikke første gang filmskapere velger å legge ut en spillefilm på nett, men det er første gang selve debuten blir på nett.

Filmskaperene har inngått en avtale med en online musikkselger Amiestreet i det håp om at du skal gå dit bli bruker — da får de også betalt. De lokker til og med med å gi bort en del av inntekten til ett veldedig formål hvis du bruker $2 eller mer på Amiestreet.

I ett intervju med online-magasinet Stream sier filmskaperene at de har valgt denne metoden først og fremst fordi målgruppen deres er unge mennesker som mer og mer finner underholdningen sin på nett.

Det er kreativt tenkt, og jeg lurer på om det blir en suksess for dem. Mye avhenger sikkert av om filmen er god…

Se filmen her, eller gå til YouTube linken. Den ser til og med relativt bra ut i fullskjermmodus.

Kristiansund, 22. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


lonelygirl15 sagaen og nettbaserte fortellinger

Ser på CinemaTech at det investeres i web-serien Lonelygirl15. Bl.a. Wall Street Journal rapporter at det investeres nå flere millioner dollar i selskapet bak Lonelygirl og oppfølgeren KateModern.

Lonelygirl var jo serien som viste at det er mulig å lage fiksjon som kombinerer video på web, blogging, social networking, og lignende. Story2Oh! og NRKs nye fiksjonserie Sara - en netthistorie er nyere eksempel på forsøk på å bruke alle de forskjellige elementene i Web2.0 til å lage fortellinger.

Hittil har det stortsett vært eksperiment, og de store aktørene har stått på sidelinjen og ventet. Det det ikke vet er svaret på spørsmålet "kan vi tjene penger på dette her?" Som så mye annet på nett sliter de etablerte aktørene med å omstille seg til den nye utviklingen, og samtidig fortsette å håve inn de store fortjenestene de er blitt vant til.

Regner med at hvis det begynner å investeres penger i slike web-serier kommer vi til å se en eksplosiv utvikling de kommende månedene. Det blir morsomt å se hva som kommer. Følg med!

Kristiansund, 21. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


er dette verdens verste sang?

To eks-sovjetiske musikere tror i alle fall det. Her kan du lese om prosessen og tankegangen bak ett forsøk på å skape den verste sangen i verden.

Tipset om den fant jeg på BoingBoing.

Selve sangen kan man høre her.

Jeg vet godt at det finnes mye rart i verden, men jeg skulle aldri trodd det var mulig å høre en operasopran rappe om cowboylivet mens tubaer, trekkspill og sekkepipe høres. Har hørt på hele (nesten 22 minutter) og må si det er langt i fra det verste jeg har hørt. Men tror ikke jeg er blant de 200 i verden som liker den…

edit; det er vel mer rett å si at dette skal være den mest uønskede sangen i verden. Sammensatt av så mange ting som mulig som folk ikke liker i musikk. Min datter elsker den. Jeg har hørt på den to ganger nå, og mener den er genial — men er ikke sikker om jeg liker den helt sikker på at jeg ikke liker den.

Kristiansund, 18. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


en rekke eksperiment med interaktive fortellinger fra San Fransisco

En organisasjon som heter Bay Area Video Coalition har nylig offentliggjort deltagerene i deres 2008 Producers Institute. Her får medieprodusenter muligheten til å få realisert idéene sine med støtte fra en mentor fra store teknologiselskap som Apple, Adobe, Google, mm.

Det er 9 vilt forskjellige prosjekt som har fått støtte. Meget spennende.

Jeg sitter her i Kristiansund og lurer på…hvorfor ikke få til noe slikt her?

Kristiansund, 18. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


ha Baz Luhrman som filmlærer!

Takk til RushBLOGG!

Baz Luhrman, en av mine favoritt-regissører, blogger om sitt nye filmprosjekt gjennom Apples utdanningsider. Fantastisk!

Kristiansund, 16. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


fantastiske filmer

Jeg leser RushBLOGG nesten hver dag, og dagens innlegg inkluderer bl.a. en link til filmen som vant Oskar-prisen for beste kortfilm i 1986: Precious Images. Filmen er ett enkelt konsept — en montage av bilder fra noen av de beste filmene som var laget til da. Høyt anbefalt!

Dette er langt i fra den eneste slike filmen, og i 1994 laget samme regissør nok en film som het 100 Years at the Movies.

Ikke mange år senere laget AFI en liste over de beste 100 filmene noensinne. Listen er naturligvis meget kontroversiell og alle som ikke var med på å lage den klager over både rekkefølgen og filmer som mangler. Uansett kan man si at en som er filminteressert bør i det minste se disse 100 filmene.

Til slutt legger jeg ved en litt anderledes montasje, som kaller seg selv The Greatest Movie Montage Ever Made. Jeg vil ikke påstå at den nødvendigvis er det, men den er artig. Ikke minst fordi den har fokus på filmer som er/har vært populære men ikke nødvendigvis klassikere.

Kristiansund, 15. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


ny klimatrussel?

Denne helgen har mediene åpnet øynene for en "ny" klimatrussel. NRK, BBC og Toronto Star har alle saker om matmangel og stiller spørsmålet: har jorden kapasitet til å produsere nok mat til verdens befolkning?

Nytt er det jo ikke. Økonomen Thomas Robert Malthus (1766-1834) skrev om dette for 200 år siden og selv om hans teorier er for enkle for å forklare dagens situasjon har United Nations Population Fund hatt fokus på dette en god stund.

Idag kan man knapt se på nyheter eller lese en dagsavis uten å se noe om CO2-utslipp og global oppvarming. Men selv om dette er ett nytt mediefokus er det ikke ett nytt problem; mange har snakket om akkurat dette i flere årtier.

Blir det nå det samme med verdens matforsyning? Det er lett å sitte her i Norge / vesten å riste på hodet og synes det er leit at folk i fattige land sulter. Men hva skjer nå vår egen matforsyning er truet? Hvor lenge før vi får ett skremmende forsideoppslag i VG?

Kristiansund, 14. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


"newseum"

Bare i USA? Idag åpnet "Newseum" i Washington, DC. Her handler alt om aviser og nyhetsmedier.

New York Times har vært raskt ute med en anmeldelse av både innholdet og arkitekturen.

Kristiansund, 11. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


nrk viser vei

Dette er en passende oppfølger til min post fra i går. Jeg har fulgt med utviklingen på NRK beta en liten stund nå, og det er mye spennende som diskuteres der. I rammen under er en presentasjon Erik Solheim brukt i ett seminar 13. mars i år.

Modellen han bruker er ganske lik den en.nl ser ut til å bruke for å få mer trafikk til nettstedet: det handler om å skape en konversasjon, en måte for folk som besøker nettstedet å delta i prosessen.

Les mer på NRK beta her og her.

Kristiansund, 11. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


alle har en teori om hva avisene må gjøre

Bare se her:

Felles for de forskjellige skribentene er at de ser på en avis som en pakkeløsning. Tradisjonelt kjøper leseren hele pakken med nyheter, sport, underholdning, anmeldelser, osv., og avishuset kan bruke dette når de skal gjøre seg selv attraktive til annonsører. Hele businessmodellen til avisene er bygget på dette faktum.

Med fragmenteringen av mediehverdagen og det faktum at flere og flere av oss finner på internett det vi før måtte se etter i avisen er det blitt vanskeligere og vanskeligere for avisene å selge annonser. I USA taper avisene store summer i tillegg til at lesertallet synker. Men dette er ikke nytt; lesertallet i USA har sunket siden 1984 men det er bare i det siste at annonsesalget er blitt mindre lukrativt.

Dette er ikke begrenset til USA. I hele den vestlige verden opplever dagsavisene lesersvikt og tilsvarende svikt i annonsesalg. Pakken ("the bundle") avisene selger er blitt mindre attraktiv nå som folk kan finne den informasjonen de vil ha hvor og når de vil ha den. Og hva betyr dette?

Shirkey skriver

These lamentations won’t reverse the current economic trends, because nothing will reverse them, for the reasons Carr details. Unbundling, and the loss of distribution as a service worth paying for, are well underway, and we are not going to save the old models (read: the old jobs) anymore than we saved the vaudevillians or Pony Express riders or scribes.

We should stop worrying about the newspaper as a whole, and instead turn our attention to the important question: taking unbundling as a given, what bits merit saving? It isn’t the physical fact of newsprint, or the expensive yet ineffective classified ads, or having a movie reviewer in every town.

Han, og mange andre, er ikke så veldig opptatt av om selve avisen overlever. De fleste velger i stedet for å fokusere på journalistikk, særlig gravende journalistikk. Den typen arbeide som krever dedikerte journalister, relativt store ressurser, mye tid og retter ett søkelys på viktige saker og forhold. Problemet er bare at det er opplest og vedtatt av de som skal kunne dette her at journalistikk er ikke inntektsbringende.

Det er dette paradokset mange sliter med. Overalt prøver man nå å finne nye modeller på dette her, og hvordan det skal fungere økonomisk slik at pressen kan fortsette å fylle sin samfunnsrolle.

En spennende modell finner man nå hos en.nl, ett eksperiment i online nyhetsformidling fra de Volkskrant i Nederland. De har gått helt bort fra en hjemmeside som skal prøve å etterligne forsiden på en avis, helt bort fra idéen at websiden skal organisere artikkler etter emne, ha masse linker, osv. I stedet fokuserer de på det de kaller "the newsriver". På toppen av siden finner du en grafikk som representerer de siste 24 timene. Når du holder pekeren over en time kommer alle artikklene publisert den time opp i listen til høyre.

Midt på siden ligger en sak: den nyeste. Uansett emne.

Wilbert Baan, en av designerene av siden beskriver det hele i sin blog. Han skriver, bl.a.:

Online news is moving to something where added value counts. What can you add to the news (omnipresent). Is it a personal or political view? Is it the selection you make? Is it a community? Are it your reporters or journalists? What is your added value?

In technology communities, collaboration tools and social networks are redefining most services and institutions. Why shouldn’t services and technology like this redefine how we consume news?

This is what EN.nl is about. We want to experiment with everything around news from a practical point of view, let’s make things.

Dette er ett meget spennende forsøk på å bringe sammen det gamle — den litt konservative men troverdige pressen — med det nye — bloggere, wiki-deltagere, social networking. Hvis dette fungerer kan det bli en helt ny modell for pressen online.

Men den aller viktigste lærdommen for avisene? Her må man tørre å tenke nytt, å være innovativ og å investere tid og ressurser hvis man skal holde på posisjonen sin. Aviseierene kan ikke sitte å si "hjelp oss — vi er pressen og samfunnet trenger oss". Det blir for enkelt, og stemmer heller ikke. Samfunnet trenger ikke mediehusene eller aviseierene. Vi trenger, derimot, en fri og uavhengig presse og hvis avisene greier å finne en modell for hvordan de skal overleve i den digital hverdagen så kan den rollen like gjerne fortsatt fylles av dem.

Det er langt i fra sikkert at eksperimentet til en.nl blir vellykket. Og jeg regner med at uavhengig av det kommer det andre, nytenkende eksperiment.

Det er en meget spennende tid å følge med i hva som skjer i mediene!

Kristiansund, 10 april 2008

diggdel.icio.usFacebook


nordiske mediedager i Bergen

Nordiske mediedager (Nordic Media Festival) nærmer seg med stormskritt; i år er datoene 7. til 9. mai. I fjor var jeg på mediedagene for første gang og det var utrolig interessante dager! Det skader ikke at Landskonferansen for medielærere i videregående skole arrangeres samtidig.

På hjemmesiden til mediedagene har de en samling med nyhetssaker som har med media å gjøre, og idag finner man ett meget interessant intervju med den alltid engasjerende Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Aarebrot viser til en undersøkelse som synliggjør meget dårlig allmenkunnskap blandt journalister og redaktører.

Kristiansund, 10. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


teater, reportasje og sannhet

Tilhører ett teaterstykke forfatteren eller teatergruppen som setter den opp? Det er ett av spørmålene jeg lurer på når jeg leser denne artikkelen fra Klassekampen.

Det handler om noen norske teaterarbeidere som samarbeider med ett afghansk teater i Kabul om å sette opp stykket Parlamentet. Stykket handler bl.a. om demokrati og er ett viktig emne for lokalbefolkningen som vil vise at de kan ta kontroll over sine egne liv og institusjoner og skape ett demokratisk land.

Opp i dette havner den danske forfatteren av stykket, nå midt i ett nytt — men relatert — prosjekt. I etterkant skriver forfatteren en egen skildring av begivenhetene som trykkes i Morgenbladet.

Er det viktig at forfatteren skriver noe som anklages for å være fiksjon om begivenhetene? Den norske regissøren Torkil Sandsund står fram i Klassekampen og sier ja, det er viktig i dette tilfellet. Det er lett å skjønne fordi artikkelen fremstår som ganske useriøs og ikke så lite pompøs.

Teater (og all drama) er fiksjon som forhåpentligvis kan kaste lys på noe i samfunnet. Oppnår den danske forfatteren Claus Beck-Nielsen det i artikkelen eller fremstår han heller som litt tåpelig som ikke skjønner at hans opptreden med flagget er lik den vestlige, lærde mann som skal vise de "innfødte" hvordan man skal gjøre ting.

Meget interessant debatt om drama og hvordan det kan brukes for å forbedre virkeligheten.

Kristiansund, 9. april 2008

diggdel.icio.usFacebook


Rebecca MacKinnon diskuterer journalistutdanning

MacKinnon er en erfaren amerikansk journalist som alltid har vært skeptisk til journalistutdanning. Nå er hun blitt professor i journalistikk ved University of Hong Kongs Journalism and Media Studies Centre.

I denne videoen diskuter hun hvordan internett — web 2.0 — har påvirket nyhetsmediene og inviterer til en diskusjon blant publikum. (ca. 70 minutter)

MacKinnons egen blogg finner du her

diggdel.icio.usFacebook


Safer Children in a Digital World — en britisk rapport

27. mars 2008 offentligjorde den britiske Dr. Tanya Byron sin rapport om barn i en digital hverdag. Denne rapporten er interessant på mange måter, ikke minst fordi den er kanskje den første europeiske rapporten om den digitale mediehverdagens effekt på barn.

Hjemmesiden til Byron Review med linker til .pdf filer av rapporten ligger her.

Jeg trekker ut enkelte av konklusjonene fra rapporten:

 • Til tross for våre bekymringer om innholdet barn har tilgang til må vi huske at internett og elektroniske spill gir mulighet for underholdning, undervisning og utvikling.
 • Vi bør droppe diskusjoner om skadevirkningene digitale medier har på barn og i stedet prøve å forstå hvordan barn utvikler seg og hvilken effekt — på godt og vondt — digitale medier har på denne utviklingen.
 • Familien, staten og næringslivet må samarbeide om å begrense tilgang til materiale som er skadelig eller upassende for barn.
 • Vi bør behandle elektroniske spill på samme måte som vi behandler film, og ha ett enkelt og forståelig system for klassifisering. Det er også viktig at foreldre og foresatte forstår dette systemet.
 • I den vestlige kultur er det blitt mer å mer vanlig å forsøke å fjerne alt som utgjør en risiko fra barnas hverdag; dette hjelper ikke barnas utvikling men skaper heller frykt og hjelpesløshet.

Det er viktig å gi barn de rette verktøy for å komme seg i gjennom den digital hverdagen på en trygg måte. Dette handler ikke om å regulere alt slik at barn aldri kommer borti noe farlig. Dr. Byron sammenligner det med å lære å gå over gata. Barn har ingen medfødte evner til å bedømme risiko når de skal gå over gata — de må i gjennom en læringsprosess ledet av voksne som skal gi dem den kunnskap de trenger for å være trygg i trafikken. Slik er det også med digitale medier, om det er internett, fjernsyn eller elektroniske spill.

En annen ting som trekkes fram i rapporten er at det er meget vanskelig å være konsekvent når det gjelder effekten voldelige spill har på barn. Enkelte reagerer veldig dårlig og kan få store adferdsproblemer, mens for andre har det liten eller ingen effekt. Dr. Byron påpeker også det er lite forskning på dette området, tildels for at det ville være uetisk å utsette barn for de metoder som er nødvendig for å få data. Dermed er det meget viktig for foreldre/foresatte å følge med på hva barna driver med og hvordan de reagerer og sette grenser deretter.

Mye av dette faller på hjemmet og mange foreldre opplever dette som meget vanskelig fordi de tror ikke de har nok kunnskap til å foreta kloke valg. Her er det flere nødvendige grep:

 • Foreldre må ta ansvar for å skaffe seg nødvendig kunnskap om digitale medier.
 • Staten har ett stort ansvar og må sørge for at den kunnskap foreldre/foresatte trenger er lett tilgjengelig og må også sørge for at de foreldre som sliter med digital kunnskap får den støtte de trenger for å ta riktige grep i hjemmet.
 • Næringslivet kan spille en rolle ved å utvikle verktøy som gjør det lettere for foreldre med begrenset datakunnskap å kontrollere hva barna har tilgang til.
 • Ett enkelt grep som kan taes i hjemmet er f.eks. at barn og ungdom ikke får lov til å ha en datamaskin på rommet. I stede bør alle datamaskiner og spillkonsoller være i ett fellesrom i hjemmet slik at det er mulig for foreldre/familiemedlemmer å se hva som er på skjermen. Samtidig må foreldre da være obs på at de respekterer barnas privatliv.

Dette er noen av hovedtrekkene i rapporten; selv om den er skrevet for britiske forhold er det mye her som kan brukes her i Norge. Og det aller viktigste budskapet i rapporten er universalt:

vi må spre kunnskap, ikke frykt


Kristiansund, 7. april 2008


diggdel.icio.usFacebook

here comes everybody: the internet as a tool for organising

Her er en video av en forelesning Clay Shirky (fra NYU) holdt ved Berkman Centre, Harvard Law School 28. februar 2008. Det er ett veldig interessant tema og høyt anbefalt for alle som er interessert i internettet som kommunikasjonsmedium.

(hvis videoen ikke vises i nettleseren din kan du finne den her.)


right to privacy?

You don't have to look very far these days to find a discussion of the new digital age. Everyone seems to be talking about it, as technology makes it easier to gather and share information about citizens and governments and companies keep coming up with new and better reasons for gathering and sharing that information.

Some of the main reasons listed for gathering info are:

 • terrorism — since the tragedy of Sept. 11, 2001 the US government has gathered more and more info about people in what they claim is an effort to secure their country against further terror attacks. This includes monitoring of communications, finances and travel of a very wide range of people inside and outside the United States.
 • crime — Britons are more familiar with this than most as closed circuit cameras have become a well-established fact of UK cities. The supposed reason for these cameras is to record criminal acts and so make it easier for the authorities to capture the criminals and deter future criminal acts. Recently several European countries have started going beyond this to include monitoring of internet usage and telecommunications, with the argument that this will make it easier to catch child pornographers, people engaged in illegal filesharing, and so on.
 • marketing — corporations love to gather information about us, where we live, what we like, etc., always with the argument that this will make it possible for them to offer consumers targeted information which makes it easier for us to find and buy the products and services we need.

Here in Norway we have an additional quirk: every citizens taxable income is posted on a public website; this allows everyone in the world to go to the appropriate website and look up how much a given Norwegian claimed as taxable income the previous fiscal year. This is ostensibly to further the social democratic goal of creating a transparent and classless society where it is impossible to have hidden wealth.

This is all well and good. Everyone who watches crime dramas on television is used to the idea of the police using some technology — be it cctv, phone records, email tracking, etc. — to capture the wrongdoer before the credits roll. Often the crime committed is so heinous that we in the audience desperately want the perpetrator caught at all costs and do not question the methods.

We do not question airlines when they want a fingerprint or other biometric data in order to track our movements and ensure our identities.

And, indeed, why would we guestion the methods? Do we not want the authorities to use all available methods to catch pedophiles and child pornographers? And certainly we want to know that our governments are doing everything possible to prevent terrorist attacks near our homes. Right?

But by enabling monitoring of all movements and communications we are creating a society where everyone is a suspect. Instead of walking the streets and assuming that everyone around is harmless we begin to look over our shoulders and suspect everyone. We replace trust with fear — and the more surveillance technology and techniques we use the more afraid we become.

A society based on fear and suspicion. Is this really what we want?

Kristiansund, 4. april 2008 09.43


Hva er Polymath, egentlig?

Nå har jeg eksperimentert med wikidot i en ukes tid, og sidene begynner å ta form. Det siste er å få forsiden til å fungere som en blog og det ser ut som det skal gå greit.

Dette webstedet skal betjene to hovedfunksjoner

 1. Her kan jeg legge ut en mengde informasjon som kan være til nytte for mine elever, kolleger og andre som er interessert i den moderne medieverden. Selv har jeg fokus på film og fortellerkunst så det blir mye om de to emnene, men jeg kommer også til å utforske mange andre emner.
 2. Her har jeg tenkt å bearbeide mine egne kreative projekt. Dette blir nok den siste delen av Polymath som blir utviklet men jeg håper det kan bli ett fint verktøy for samarbeide og utvikling av (hovedsaklig film-) prosjekt.

I tillegg jobber jeg mye med Macintosh-basert programvare og ny teknologi; sistnevnte diskuteres her mens førstnevnte tar jeg for meg her.

Mye av det som legges ut er kommer til å være på engelsk.

Kristiansund, 3. april 2008 09.48


April 3rd, 9am.

This is just a test to see if I can approximate a blog on the homepage. Since it works, it appears I can blog here if I want to. Good to know.


Why the pretentious name?

Well, I am constantly working to make my knowledge more broad and comprehensive. Over the years I have studied 3rd world development, astronomy (very briefly!), literature, science fiction, philosophy, political theory, film and theatre both theoretical and practical and have worked as a journalist, radio host, arts and non-profit administrator, stage actor, playwright, theatre director, filmmaker, technical support at a film school, music- and theatre festival producer, Greenpeace activist, filmmaking educator, film post-production advisor, and — currently — as a teacher of media and communications.

Although some of these jobs and studies are now far in the past, the interest has remained with me.

My intent is to use this site to explore all the different subjects I am interested in, and I am hopeful that I will find likeminded people who will want to read/share/contribute as the site builds. The focus of the site will necessarily be media, communications, culture and technology, as I imagine the primary users of the site will be my students and peers. I hope others will find it useful too.

Oh, one more thing. Don't expect daily, or even necessarily regular, updates. I'm not that kinda guy.

Also, this is a bilingual site: pages will be in English or Norwegian. I'm afraid I have neither the time nor inclination to translate all the content to ensure it is in both languagues.

While I am building the site I will be adding new content on a regular basis. Click on recent changes to see what's been updated.

Fredrik Graver

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 License